My Design Story: 3 Kaverin Jäätelö

Suomalaisesta muotoilusta puhuttaessa kaikki tietävät Alvar Aallon ja hänen taiteensa. Mutta kuka on seuraava, kuka tulee Aallon jälkeen?

My Design Story -sarjassa haastatellaan suomalaisen muotoilun uutta sukupolvea. Lue Sebastian Janssonin haastattelu täältä ja Antero Vartian haastattelu täältä.

Kolme kaveria, Heikki Huotari, Sauli Saarnisto ja Ilkka Wikholm, perustivat 3 Kaverin Jäätelön vuonna 2012. Viiden vuoden aikana oranssit jäätelöpurkit ovat valloittaneet Suomen: niitä löytää isojen ja pienten kauppojen pakastealtaista ja tärkeimmistä tapahtumista. Viime joulukuusta kolme kaveria on laajentanut Ruotsiin.

Design Finland 100 haastatteli Heikkiä, Saulia ja Ilkkaa ja selvitti heidän ajatuksiaan jäätelöstä, muotoilusta ja maailmanvalloituksesta.

Miten 3 Kaverin Jäätelö on muotoiltu?
Pakkaus on tietenkin muotoiltu huolella: Pyörittelimme paljon esimerkiksi eri nimivaihtoehtoja. 3 Kaverin Jäätelö oli työnimi, joka päätyi lopulliseksi nimeksemme. Jäätelöpurkin väriä pohdimme ja lopulta päädyimme oranssiin. Askartelimme eri värisistä papereista jäätelöpurkkeja, joita vertailimme kauppiasystävämme pakastealtaassa. Oranssi purkki erottui muiden joukosta parhaiten, joten valitsimme sen. Myös jäätelöpurkin sinetti – Saulin hieno keksintö – on pieni, mutta tärkeä yksityiskohta, jota kellään muulla ei ole.

Makumme muotoilemme huolellisesti ja tärkeintä maussa ovat aidot raaka-aineet. Jäätelönsyöntikokemus mietitään alusta loppuun: Esimerkiksi Vadelma & Valkosuklaa -maussa maistuu ensin kirpeä vadelmasorbetti. Sitä pehmentää täyteläinen valkosuklaajäätelö ja lopuksi puraisee valkosuklaapalaa.

Perustaessamme yritystä emme olleet ikinä tehneet jäätelöä. Vuonna 2012 osallistuimme viikon mittaiselle yliopistokurssille Italiassa, missä opiskeltiin jäätelön valmistusta. Yliopiston jälkeen ymmärsimme, mikä jäätelössä oli meille tärkeintä: rehelliset, puhtaat ja intensiiviset maut, joiden takana ovat suomalaiset raaka-aineet. Esimerkiksi täydellistä lakritsijäätelöä kehittelimme kaksi vuotta. Haluamme, että jäätelöihimme syntyy himo.

Minkälainen visio teillä on tulevaisuudelle?
Visio on totta kai iso. Olemme laajentaneet Ruotsiin ja näillä näkymin seuraavana on vuorossa Saksa. Saksasta katsomme rauhassa, minne etenemme.
Suomella on mielettömän hyvä maine elintarvikkeistaan ulkomailla. Vaikeinta on rikkoa psykologinen muuri potentiaalisen asiakkaan ja uuden, tuntemattoman tuotteen välillä.

Minkälaisia vinkkejä antaisitte suomalaisille elintarvikeyrityksille?
Yrityksillä täytyy olla intohimoa tuotteensa tekemiseen! Tuotteen laadun ja maun pitää olla kunnossa. Yrityksen mielestä oman tuotteen pitää olla maailman paras. Tämän jälkeen tulee kaikki muu tekeminen ja tuotteen tarinaa voi alkaa kertoa eteenpäin. Ihmisten pitää rohkeasti luottaa omaan tuotteeseensa.

Mikä designissa ja muotoilussa on teille sen tärkein tehtävä?
Se, että se miellyttää silmää ja kättä, näkö- ja tuntoaistia. Designin pitää rauhoittaa niin, että sitä voi vain katsoa. Mikään ei enää häiritse.

Teksti: Annukka Multanen
Kuvat: Annukka Multanen ja 3 Kaveria -Facebooksivu